De toenemende populariteit van online leerplatformen

Een op de drie volwassenen in Nederland gebruikt wel eens online leerplatforms om zichzelf te ontwikkelen. Daarmee is het aantal gebruikers van online leerplatformen meer dan verdubbeld in slechts twee jaar tijd. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS.

Onderzoekers denken dat de toenemende populariteit van online leerplatformen te maken heeft met de groeiende behoefte aan bijscholing en ontwikkeling onder werknemers. Door de digitalisering worden steeds meer vaardigheden verouderd, waardoor werknemers vaker bijgeschoold moeten worden. Ook is er steeds meer behoefte aan flexibel leren, omdat steeds meer mensen een baan hebben naast hun studie of andere (volwassene)verplichtingen.

Altijd beschikbaar

Online leerplatformen bieden hier een uitkomst, omdat ze overal en altijd beschikbaar zijn. Ook zijn er steeds meer online leerplatforms die gespecialiseerd zijn in bepaalde vakgebieden of doelgroepen, waardoor er voor iedereen wel een passend platform te vinden is. Dus ook voor de technieksector.

Techniek

In de technieksector  is de vraag naar bij- en omscholing groot, omdat er steeds sneller nieuwe ontwikkelingen doorvoeren in hun bedrijf. Zo’n 85% van de technische bedrijven geeft aan dat ze moeite hebben om werknemers te vinden met de juiste kennis en vaardigheden. Daarnaast zijn veel technische bedrijven internationaal georiënteerd, waardoor er behoefte is aan online leerplatforms die cursussen in andere talen aanbieden. 

Zo’n online academy biedt veel voordelen zoals :

– Je kan je eigen leertempo bepalen. Ideaal als je een baan hebt of andere verplichtingen naast je leerproces;

– Er is keuze uit verschillende cursussen en/of thema’s. Dit heeft als voordeel dat er voor iedereen wel een geschikte cursus te vinden is;

– De kosten zijn lager dan bijvoorbeeld fysieke opleidingen.  Dit komt omdat er geen huurkosten zijn voor een lokaal en online platformen over het algemeen minder personeel nodig hebben.

Waar op letten?

Als je overweegt om een online leerplatform te gebruiken, is het belangrijk om de volgende punten in gedachten te houden:

– Zorg dat je weet wat je wilt leren en welk resultaat je hiermee wilt bereiken. Er zijn veel verschillende soorten cursussen en platformen beschikbaar, dus er is vast wel iets voor jou bij;

– Informeer goed naar de kosten van de verschillende platformen. Soms zitten er aanbiedingen of kortingen tussen, dus het kan lonen om even rond te kijken;

– Bekijk of het platform een abonnement verplicht, of je de cursussen ook los kunt aanschaffen. Dit is vaak wel duurder, maar soms handig als je maar één specifieke cursus wilt volgen.

Als je jezelf afvraagt of online leren iets voor jou is, denk dan eens na over wat je wilt bereiken met het leerproces en neem vervolgens een kijkje op internet of er een geschikt platform voor jou tussen zit!