Hoe werk je veilig met een rolsteiger?

Een rolsteiger kopen voor jouw klus- of bouwbedrijf is één ding, veilig met een rolsteiger werken is een tweede. Wie voor zijn werk geregeld gebruik moet maken van een rolsteiger, doet er goed aan om scherp te hebben hoe rolsteigers op een veilige manier gebruikt kunnen worden. Juist omdat er op flinke hoogte gewerkt wordt met een rolsteiger loop je als bouwvakker, klusjesman of schilder extra risico. Gelukkig zijn rolsteigers bij juist gebruik voldoende veilig. Heb je besloten om een rolsteiger te kopen en wil je deze veilig kunnen gebruiken voor jouw bouwprojecten, schilderwerk en/of gevel klussen? Dan geven onderstaande adviezen van professionals je handvatten!

Zorg voor een steiger die vastgemaakt is én stabiel staat

Met rolsteigers gebeuren er helaas nog jaarlijks tientallen ongelukken, soms met dodelijke afloop. Een van de grootste gevaren voor mensen die rolsteigers kopen en deze gebruiken, is het omvallen of in elkaar storten van de steiger. Daarom is het cruciaal om de steiger goed te zekeren aan de gevel, zodat deze niet om kan vallen. Verder moet de steiger geplaatst worden op een harde en stabiele ondergrond. Is deze niet aanwezig, dan dien je speciale platen te gebruiken waar de steiger stabiel en rechtop gezet kan worden. Heeft de rolsteiger wielen, zorg er dan voor dat deze goed geklemd worden, zodat de steiger niet kan bewegen.

Volg de gebruiksinstructies en veiligheidsinstructies altijd op

Bij het opbouwen van een rolsteiger is het belangrijk om exact de gebruiksinstructies en veiligheidsvoorschriften op te volgen, die door de fabrikant zijn opgesteld en als je een steiger kopen gaat meegeleverd worden. Belangrijk is alle losse balken en dwarsverbindingen van de steiger stevig te plaatsen en deze vast te klinken.

Zorg voor een opgeruimd platform

Ten slotte: de verleiding is groot om de platforms van je steiger vol te leggen met gereedschappen en materialen. Doe dit zo beperkt mogelijk, want en volgestapeld platform verhoogt het risico op struikelen en naar beneden vallende voorwerpen.

Neem de juiste veiligheidsmaatregelen

Wat absoluut niet mag ontbreken voor je eigen veiligheid, zijn de leuningen (op heuphoogte) en de kantplanken van de steiger. Deze voorkomen dat je bij een misstap naar beneden kunt vallen. Draag verder stevige werkschoenen, eventueel een helm, handschoenen en soortgelijke beschermende kleding als je op de steiger aan het werk bent.