paneelbouw

Wat is paneelbouw?

Paneelbouw is een systeem dat machines en installaties met elkaar verbindt. Het is een kast met verschillende knoppen om de gehele installaties met slechts enkele knoppen te kunnen besturen. Ook wel besturingspanelen. Verschillende branches maken gebruik van deze besturingspanelen. Door het gebruik van deze panelen worden productieomgevingen geoptimaliseerd. Voor elke sector kan een op maat gemaakte besturingspaneel worden gebouwd. Paneelbouw is het ondergeschoven kindje binnen de automatisering. Toch is het essentieel bij de Industriële automatisering.

Waarvoor kan paneelbouw worden ingezet?

Bij het bouwen van panelen moet u denken aan besturingskasten en bedieningspanelen. Deze worden op basis van schema’s met elkaar gekoppeld om verschillende machines en installaties met elkaar te laten werken. Een technische engineer tekent het schema uit en een paneelbouwer bouwt de installatie op. Hierbij wordt rekening gehouden met verschillende regelgevingen. Schakel- en bedieningspaneel moet namelijk altijd voldoen aan NEN-EN-IEC 61439. Dit is een reeks eisen en regels waaraan de gebouwde installatie moet voldoen. In deze industrieën wordt paneelbouw ingezet:

  • Metaalindustrie: gieterijen, plaatbewerking, lassen en productie van verschillende soorten metaal producten
  • Klimaatregeling: koelen, verwarmen, ontvochtigen, warmtewinning en ventilatie systemen
  • Het drogen van producten: levensmiddelen, hout, metaal en tabak
  • Verpakkingsindustrie: Luchtdichte verpakkingen
  • Verfindustrie: wegen van verf, mengen en doseren
  • Verpakkingsindustrie: Luchtdichte verpakkingen

Duurzame panelenbouw

Bedrijven als Endenburg houden met paneelbouw steeds vaker rekening met de duurzaamheid van een installatie. Door voor duurzame oplossingen te gaan en continue te innoveren worden installaties steeds duurzamer. Hierbij leggen zij ook de focus op de ISO 9001 norm. Dat betekent dat zij voldoen aan de richtlijnen van een goed kwaliteitsmanagementsysteem. Het is een internationaal erkende norm waarmee uw organisatie aangeeft bedrijfsprocessen te beheersen en te verbeteren. Het wordt door een onafhankelijke organisatie uitgegeven. Paneelbouw draagt bij aan behalen van de ISO 9001 norm.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *